فهرست مطالب

نشریه پژوهش هنر
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدعلی مجابی*، زهرا فنایی، فرناز استکی صفحه 1
    یکی از شناخته شده ترین قالی های آناتولی، طرح بلینی است که به دلیل تکرار در نقاشی های جنتیله بلینی، از پایه گذاران مکتب ونیز، به نام وی معروف شد هاست. این قالی ها در آناتولی به قالی های سوراخ کلیدی معروف اند چراکه فرم نقش مایه اصلی این طرح، مشابه سوراخ کلید است. آشنانبودن با طرح ها و نقش های قالی آناتولی، انجام نشدن تحقیق های علمی و کارشناسی روی این قالی ها در ایران و درنهایت، سوء برداشت هایی که در بسیاری از مطالب علمی در زمینه تطبیق و تاثیرپذیری نقوش این قالی ها از قالی های ایرانی دیده شده، مهمترین ضرورت برای نگاشتن تحقیق درباره یکی از معروف ترین نقوش و طرحهای قالی های آناتولی است.
    بنابر آنچه بیان شد، دو پرسش اساسی در این زمینه قابل طرح است؛ نخست اینکه چگونه میتوان قالی های بلینی را براساس ریخت و قالب اصلی شان طبقه بندی کرد و دوم اینکه، در طراحی و رنگ بندی قالی های بلینی کدام یک از اصول هندسی کاربرد دارد. روش تحقیق به کاررفته در این پژوهش، تحلیلی است که به شیوه مقایسه ای صورت پذیرفته است.
    هدف از انجام پژوهش حاضر، طبقه بندی قالی های بلینی (سوراخ کلیدی) براساس ریخت و قالب آنها و همچنین، بررسی تطابق اصول هندسی در طراحی و رنگ بندی این نوع از قالی های آناتولی است. برای تحقق یافتن این هدف، نوزده نمونه از اصیل ترین فرش های بلینی که در یازدهمین همایش بین المللی فرشش ناسان شرقی (ICOC) که در استانبول ترکیه سال 2007 برگزار گردید و تقریبا شامل تمامی فرش های طرح بلینی بهدست آمده در نیمه دوم قرن پانزدهم تا پایان قرن هفدهم در دنیا بودند، انتخاب شدند. سپس، افزون بر طبقه بندی طرح و نقش قالی های انتخابی و نقش مایه سوراخ کلید نسبتبه بررسی اندازه های طلایی، نسبت عددی حاشیه و متن و بررسی نسبت های رنگی (سرد- گرم و تیره- روشن) نیز در قالی های بلینی انتخابی اقدام گردید.
    براین اساس مشخص شد که طرح های بلینی را میتوان در سه گروه؛ محرابی، دوطرفه ترنج مستقل یا ترنج پیوسته و گردان جای داد. همچنین موتیف سوراخ کلید بیشتر هندسی بوده و می تواند ساده، قلاب دار یا نقش دار باشد. در طراحی زمینه این قالی ها، تناسبات طلایی لحاظ گردیده و در چینش رنگی مهمترین پارامتر، نسبت رنگ های سرد و گرم با درنظر گرفتن نسبت مناطق با رنگ تیره به مناطق با رنگ روشن است.
    کلیدواژگان: قالی آناتولی، ریخت، نسبت های هندسی، طرح بلینی، طرح سوراخ کلیدی
  • مهین نسترن، آرزو ایزدی*، فاطمه مطلوبی صفحه 17
    زمین، سرمایه طبیعی بشر به شمار می رود که حیات اجتماعی با استفاده از آن و توسعه اش شکل می گیرد. این موضوع، ضرورت استفاده هدفمند و کنترل شده از زمین را روشن تر می سازد و موجب می گردد که ساختار اصلی برنامه ریزی شهرها بر پایه استفاده بهینه از آن استوارشود.
    رویکرد مدیریت زمین باعنوان رشد هوشمند، در مقابله با گسترش بیرویه حومه شهرها به وجود آمده که چارچوب اصلی آن، استفاده بهینه از زمین، توسعه مجدد محدوده های درون شهری، ایجاد عدالت اجتماعی و... است. باوجود اهمیت مباحث مدیریت و کنترل توسعه زمین برای کارآمدتر کردن وضع موجود در طرح های توسعه شهری به ویژه طرح های مرتبط با بافت های ناکارآمد شهری، بررسی موضوع رشد هوشمند بیش از پیش آشکارمی شود.
    در این میان پرسش قابل طرح این است که چه راهکارهایی را می توان دربرابر پراکندگی شهری اصفهان یافت. روش تحقیق به کاررفته برای این مقایسه ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش توصیفی- تحلیلی است.
    مقاله پیش رو بیان کننده توصیفی کیفی از مفهوم رشد هوشمند، اهداف و اصول این تئوری با جمع آوری اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای و اینترنتی است.
    هدف از انجام این پژوهش نیز، مقایسه اصول مطرح شده در تئوری رشد هوشمند با روند توسعه شهر اصفهان در ارائه راهکارهایی برای تحقق این تئوری در شهر اصفهان است.
    نتایج این مقاله حاکی از این است که به دلیل رعایت اصول هوشمندانه در طراحی بافت قدیم این شهر، می توان اصفهان قدیم را به عنوان الگویی معرفی کرد که اصول رشد هوشمند در آن به اجرا درآمده است. برای اجرایی کردن این تئوری در اصفهان امروز نیز، راهکارهایی همچون تفکیک مناطق شهری به قطعات کوچکتر، طراحی محورهای پیاده در خیابان ها، اختلاط کاربری ها، توسعه میان افزا، افزایش تعداد طبقات ساختمان ها و کاهش وسعت قطعات ارائه شده است.
    کلیدواژگان: رشد هوشمند، پراکندگی، توسعه، اصفهان
  • مرضیه علی پور* صفحه 31
    اوج گیری هنر فلزکاری دوران صفویه، نمایانگر بخشی از سیر روبه رشد صنایع هنری در این دوره است. همزمان با آغاز کار دولت صفوی، هنرمندان ایران باتوجهبه پیشینه هنری غنی خود و تحت تاثیر عواملی چون بروز تمایلات شیعی و پشتیبانی فرمان روایانی همچون شاه عباس، توانستند از دو مکتب فلزکاری خراسان و آذربایجان شاهکارهای فلزی تکرارنشدنی را بیافرینند.
    براین اساس، پرسش مطرح پژوهش حاضر این است که فلزکاری دوره صفویه تا چه اندازه از فلزکاری مکتب خراسان تاثیر پذیرفته است. روش تحقیق به کار رفته در آن، تطبیقی و شیوه گردآوری اطلاعات و داده ها به صورت کتابخانه ای است. بدینترتیب، پس از بیان ویژگی های فلزکاری مکتب خراسان و دوران صفویه به لحاظ جنس، تکنیکهای ساخت و روش های متداول تزئین، برای یافتن شیوه های تزئینی و عناصر نقشی مشترک و مطالعه این عناصر، آثار فلزی از دو جنبه شکل نقوش و چگونگی اجرای آنها بررسی شدند. همچنین، تعدادی از تصویرهای آثار فلزی هر دو مکتب بایکدیگر در جدول هایی مورد مطالعه تطبیقی قرارگرفتند.
    پس از بررسی های لازم براساس مطالب بالا، چنین به دست آمد که بخش گسترده ای از مبانی و اصول تکنیک ها و نقوش کاربردی دوره صفوی برگرفته از فلزکاری مکتب خراسان است و هنرمندان این دوره باتوجه به فرهنگ معاصر خویش از آنها بهره گرفته اند. همچنین، آشکارگشت که در آثار فلزی دوران صفویه نقوشی که جزء نمادهای ایرانی هستند و پیش از این در زمینه سایر نقوش مکتب خراسان به کار می رفته اند، نقوش اصلی به شمار می روند و شاید هنرمندان برای القای بیشتر مفاهیمی خاص را به کار برده اند.
    کلیدواژگان: هنر فلزکاری، آثار فلزی، مکتب خراسان، دوره صفویه
  • منصوره محسنی*، فاطمه مهدیزاده سراج صفحه 47
    نوع کالبد فضاهای آموزشی، رابطه مستقیمی با اهداف تعلیم و تربیت دارد. بی توجهی به اهداف تعلیم و تربیت و تعیین کالبد وابسته به آنها، منجربه تقلید ناآگاهانه از کالبد فضاهای آموزشی می گردد. این امر ناهمگونی بین اهداف تعلیم و تربیت و کالبد فضاهای آموزشی و اثرات نامطلوب بر آموزش و فرهنگ را درپی خواهد داشت.
    برایناساس مساله اصلی در نوشتار حاضر، رابطه بخشیدن بین اندیشه و کالبد یا تعاریف تعلیم و تربیت و ظهور فضایی شان است. بدین ترتیب هدف نیز، شناخت این تعاریف و تعیین اصول طراحی فضاهای آموزشی بر مبنای آنها است. دراین راستا با بهره گیری از منابع مکتوب، دیدگاه های فلسفی، اجتماعی و روان شناختی اندیشمندان درباره تعلیم و تربیت بازخوانی شده اند. ضمن اینکه، تعلیم و تربیت از دیدگاه اندیشمندان مسلمان و غیرمسلمان با توجه به جهان بینی، انسان شناسی و معرفت شناسی، آرا و اصول تعلیم و تربیت از دیدگاه هر اندیشمند، بررسی گردیده است. با بهره گیری از این مفروضات و روشی استدلالی، اصول طراحی فضاهای آموزشی استخراج شد. بنابر تاثیر ابزار شناخت در تعیین نوع کالبد، برای تکمیل اصول ابزارشناختی که هر اندیشمند برای رسیدن به اهداف تعلیم و تربیت آن را لازم دانسته، ابزار شناخت مطرح شده و درنهایت، اصول چندگانه ای برای طراحی فضاهای آموزشی ارائه گردیده است.
    از دیگرسو، آشنایی با الگوهای طراحی مطرح در جهان مبنی بر بهره گیری از تجربیات آنها در زمینه تکمیل اصول به دست آمده، ضروری به نظر می رسید. بنابراین، با نگاهی به الگوهایی همچون شش اصل طراحی برتر محیط های یادگیری، سی و سه اصل طراحی آموزشی برای مدارس اجتماعی و مراکز آموزشی و زبان طراحی مدرسه، اصول بیست و چهارگانه طراحی فضاهای آموزشی کشور به عنوان نتیجه و یافته های پژوهش حاضر، پیشنهاد شدند.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، فضای آموزشی، اصول طراحی
  • اعظم رسولی، زهرا رهبرنیا صفحه 67
    فرش دستباف از اندیشه و شرایط حاکم بر جامعه تاثیرمی پذیرد آن چنانکه نمود این مسائل را در طرح و نقش فرش، میتوان بررسی کرد. درواقع با مطالعه و تحلیل فرش براساس خصلت ها و ویژگی های جامعه سازنده، ظرفیتهای متعدد آن به عنوان یک اثر هنری شناخته می شود. ازاین رو، شناخت بیشتر وجوه گوناگون فرش دستباف، ضرورتی مهم است.
    در این میان، کرمان یکی از مهمترین مراکز فرشبافی ایران است که می توان در فرشهای این منطقه، تاثیرات اقلیمی، اجتماعی و تحولات آن را مشاهده و بررسی کرد.
    شاخص ترین مولفه جامعه کرمان، روحیه سازگاری آن است. یکی از مهمترین دلایل شکل گیری این ویژگی، محیط جغرافیایی و شرایط سیاسی، تاریخی و جهان بینی موجود در لایه های پنهان کرمان است. خصلتی که در این شهر، طی سده ها نهادینه شده است.
    بنابر آنچه بیان شد، پرسش پژوهش حاضر این است که چه ارتباطی میان روحیه سازگاری اجتماعی در کرمان با طرح و نقش فرش آن، وجوددارد. در این راستا، با بهره گیری از روش تحلیلی- تطبیقی و گردآوری مطالب با روش های اسنادی و کتابخانه ای، مساله این پژوهش تبیین شده است. روند این مقاله بدین گونه است که نخست، سه گروه از طرح های قدیمی و شناخته شده فرش کرمان در سبک شهری، به عنوان جامعه آماری منتخب درنظرگرفته و مبتنی بر چنین شاخص های ارزیابی شدند. این سه گروه دربردارنده طرحهای سبزیکار، مشاهیر و درویشی هستند.
    با مطالعه و بررسی گروه های یادشده، مشخصگ ردید که عوامل شکل دهنده خصلت سازگاری اجتماعی، در طرح های سبزی کار، مشاهیر و درویشی از فرش دستباف کرمان، قابل شناخت و ردیابی است.
    کلیدواژگان: فرش دستباف کرمان، خصلت اجتماعی، روحیه سازگاری
  • مرضیع شعرباف* صفحه 79
    محوطه باستانی قلی درویش قرارگرفته در فلات مرکزی حاشیه کویر ایران، یکی از محوطه های کلیدی این فلات به شمار می رود که می توان ازطریق آن به برخی از ابهامات، پرسش ها و چالش های باستان شناسی هزاره سوم و دوم حوزه فرهنگی حاشیه کویر مرکزی ایران، پاسخ داد. باتوجه به موقعیت خاص جغرافیایی استان قم، قرارداشتن آن در مسیر شاه راه های اصلی ارتباطات فرهنگی- بازرگانی و اینکه حلقه ارتباط و تعامل بین مراکز و حوزه های مختلف فرهنگی ایران در زمان های مختلف بوده، بررسی ویژگی های فرهنگ های عصر آهن محوطه قلی درویش و پرداختن به مساله حضور یا حضورنداشتن مادها در این منطقه بنابر موقعیت مکانی خاص آن دارای اهمیت است.
    بنابر آنچه بیان شد، هدف از انجام این پژوهش، تجزیه و تحلیل دلایل مطرح شده برای منسوب ندانستن این محوطه به دوره ماد است. روش تحقیق به کاررفته در آن هم، کتابخانه ای است که نگارنده با بهره گیری از این روش محوطه قلی درویش را مطالعه و آثار یافت شده از آن منطقه را از دید باستان شناختی تحلیل کرده است. به بیان دیگر این تحقیق بر پایه گردآوری منابع، نظریه ها و داده های مربوطه نگاشته شده است. در نهایت، بنابر تحلیل یافته های موجود، به سوالهای مطرح شده پاسخ داده خواهد شد.
    پس از بررسی های صورت گرفته چنین به دست آمد که بنابر شواهد گوناگون همچون پیکرک ها، سفالینه ها و آجرهای منقوش و به دلیل تخریب شدید سازه خشتی قلی درویش، به طور قطع نمی توان این محوطه را منسوب به دوره ماد دانست.
    کلیدواژگان: عصر آهن، دوره ماد، محوطه قلی درویش
  • خاطره مروج تربتی*، آرزو حسینی صفحه 91
    باغ ایرانی در گستره فرهنگ و هنر ایران، نمودار هویت مردم و شیوه تعامل آنان با طبیعت و نشانه ای از هم آوایی نیازهای انسان با طبیعت است. بنابر دیدگاه ایرانیان، باغ نماد بهشت موعود است. شاید بتوان دلیل این سخن را کمبود آب، آفتاب سوزان و به دنبال آنها دشواری پرورش گیاهان و درختان در فلات خشک ایران دانست. باوجود چنین مشکلات اقلیمی از دیرباز، باغ هایی سرسبز که بیشتر آنها از ساختار معماری برخوردار است، برای تامین رفاه و آسایش زندگی مردم در این پهنه ساخته شده که بسیاری از آنها در دل کویر قراردارند. باغ های طبس نیز از این گونه اند. براساس منابع مکتوب، اتفاقات تاریخی و موقعیت قرارگیری باغ گلشن در بافت شهر طبس، این باغ مهمترین باغ شهر است که انتهای شرقی خیابان گلشن بنا شده است. با درنظر گرفتن بستر قرارگیری باغ حکومتی گلشن، توجه به ارزش تاریخی و زیستی آن در واحه طبس، احساس می شود.
    روش تحقیق مورد استفاده در پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی با بهره گیری از منابع مکتوب است. روند پیشبرد این مقاله نیز بدینگونه است که نخست شهر طبس معرفی می گردد و سپس ویژگی های فضایی و کالبدی باغ گلشن توصیف خواهد شد. پس از آن، با نگاهی تحلیلی به این ویژگی ها، نگارندگان میکوشند تا پاسخی مناسب را برای علت نبود معماری کوشک در این باغ ارائهدهند.
    درنهایت پس از بررسی های انجام شده چنین به دست آمد که هماهنگی با کهن الگو، هماهنگی با شرایط اقلیمی، سکونت مناسب و امنیت درون ارگ حکومتی و سازگاری آن با نحوه زندگی مردم منطقه برای توجیه نبود معماری کوشک در باغ گلشن، قابل بیان است.
    کلیدواژگان: باغ ایرانی، طبس، باغ گلشن، کوشک، زندیه
  • اکرم سادات رضوی، علیرضا خواجه گیر* صفحه 101
    نیلوفر، از آن دست گیاهانی است که در آئین و ادیان مختلف توجه بسیاری را به خود معطوف کرده است. این گیاه در رویکردهای اسطوره ای و نمادین با مفاهیمی چون رویش، زایش و باروری مرتبط است. بنابر آنچه بیان شد، بررسی نماد نیلوفر در نگاره های دوران هخامنشی و ساسانی و بازتاب آن در هنر دوره اسلامی، موضوعی است که برای مقاله پیش رو درنظر گرفته شده است. برای محقق ساختن چنین موضوعی که هدف این پژوهش نیز به شمار می رود، جایگاه نماد نیلوفر در تمدن ایران باستان و اسطوره های مرتبط با آن در ادیان ایران باستان و همچنین ارتباط این نماد با گل شاه عباسی، تحلیل شده است.
    براین مبنا، پرسش های قابل طرح در تحقیق حاضر بدین قرار است که برچه مبنایی می توان نیلوفر را نماد آفرینش و باروری در ایران باستان دانست و ارتباط آن را با آب توجیه کرد. دیگر اینکه چگونه پس از ظهور اسلام گل نیلوفر به عرصه هنر اسلامی راه یافت.
    روش تحقیق به کاررفته در این مقاله، توصیفی- تطبیقی و یافته اندوزی آن هم به شیوه کتابخانه ای است. براین اساس، جایگاه نماد نیلوفر در اسطوره های ایرانی با هدف روشن ساختن جنبه کهن الگویی آن مطرح می شود که ازطریق این بررسی، مفاهیم نهفته در پس این نقش مایه و ارتباط آن با نمادهای وابسته بیان می شود.
    پس از بررسی های صورت گرفته آنچه به عنوان یافته اصلی این پژوهش قابل طرح است، بیان این نکته است که نقش نیلوفر همانند سایر هنرهای کاربردی و تجسمی دارای یک روند تحول و سیر تکاملی در طول دوره های مختلف باستان به ویژه دوره اسلامی بودهاست آنگونه که سیر تحول نقش این گل، تحول آن را از یک هنر آئینی به یک هنر کاربردی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: نماد، نیلوفر آبی، ایران باستان، دوران اسلامی، شاه عباسی
|
  • Ali Mojabi*, Zahra Fanaie, Farnaz Esteki Page 1
    One of the best known Anatolian carpets is the Bellini design which is known by this name due to recurring drawings of Gentile Bellini, founder of the Venice School. Inside Anatolia, these carpets are known as keyhole carpets because the main form of their motifs is like a keyhole. The most important reasons for research about one of the best known motifs and designs of Anatolian carpets are lack of familiarity with the designs and schemes of Anatolian carpet, lack of scientific research and expertise on them in Iran and misunderstandings observed in many academic subjects in the field of pattern matching and influence of Iranian carpets on their designs. The aim of this study is to classify Bellini carpets (keyhole) based on their shape and form and also to check the matching of geometrical principles in design and color scheme of this kind of Anatolian carpets. To do this, 19 samples of the most original Bellini carpets, all belong to the second half of the 15th century until the 17th century, were selected in this article, which were all displayed in the 11th Conference of ICOC (International Conference on Oriental Carpets) held in Istanbul, Turkey in 2007. In addition to the morphology and classification of design and scheme of selected carpets and motif of keyhole, the golden size, the numeral ratio of edge and content and chromatic ratio (cool-warm and dark-light) were checked in Bellini carpets. It was revealed that Bellini designs can be classified into three groups: bilateral Mehrabi, independent or continuous medallion and battalion. Moreover, keyhole motif is mostly geometrical and it can also be simple, crotchety or patterned. In designing the backgrounds of these carpets golden proportions were used and the most important parameter is the ratio of cold and warm colors with respect to the ratio of dark and light areas.
    Keywords: Anatolian carpet, morphology, geometrical ratios, Bellini design, keyhole design
  • Mahin Nastaran, Arezoo Izadi*, Fatemeh Matloobi Page 17
    Land is considered as human’s natural capital that social life is formed by using and developing it. This matter elucidates the necessity of purposeful and controlled usage of land and causes the main structure of urban planning to be based on optimal use of the land. A smart growth approach to land management has been created against uncontrolled suburban development whose main framework is optimal use of land, urban development, social justice etc. Regarding the importance of management issues and land’s development control to increase the efficiency of the existent situation in the urban development designs, especially the designs related to the inefficient urban fabric, the necessity of smart growth issue is revealed more than before. The research question is: What strategies can be found against urban sprawl? The research methodology of this article is descriptive-analytical. This research provides a qualitative account of smart growth, the aims and principles of this theory by gathering information through library studies and internet. The purpose of this study is to compare the theoretical principles of smart growth with development process in Isfahan and propose some strategies for the realization of such principles in this city.Observing these principles in the old fabric of this city, Isfahan can be introduced as a pattern in which ancient principles of smart growth have been performed. Also for implementing this theory in present Isfahan some strategies like the division of urban areas into smaller pieces, designing of pedestrian in the streets, mixture of functions, infill development increasing the number of buildings’ floors and decreasing the size of floors are proposed.
    Keywords: smart growth, sprawl, development, Isfahan
  • Marzie Alipoor* Page 31
    During Safavid period, due to the rich artistic record and influence of some factors such as appearance of Shiite tendencies and support of Safavid kings (like Shah Abbas), Persian artists could create unique metal masterpieces in Khorasan and Tabriz Schools. The aim of this research is to study how much Safavid metal works were influenced by Khorasan School’s metalwork. To reach this aim, library information was gathered and comparative method was applied. This research, first, describes metalwork features such as quality, making techniques and common decorative techniques of Safavid and Khorasan Schools and then some metalwork pictures are compared with regard to kind of design and technique of performance in order to identify decorative methods and common design elements. The results show that a large part of foundations, principles, techniques and designs used in Safavid period were taken from Khorasan School of metalwork and the artists of such period used them with regard to their contemporary culture. Also it was revealed that, in Safavid metal works, the designs which were amongst Persian symbols and were used in the background of other designs in Khorasan School are considered as principal designs and perhaps they were used by artists for suggesting particular meanings.
    Keywords: metalwork art, metal works Safavid School, Khorasan School
  • Mansoureh Mohseni*, Fatemeh Mehdizadeh Seraj Page 47
    The type of physical environment of educational spaces has a direct relationship with the goals of education. Lack of attention to the goals of education and determination of its physical environment lead to the imitation of the present educational spaces. This matter will result in incongruity between goals of education and design of educational spaces and it has adverse effects on education and culture. Therefore, the main issue of this paper is to connect thought and physical environment or definitions of education and their spatial appearance. Hence, the goal is to know these definitions and determine principles of designing educational spaces on the basis of these definitions. In order to achieve this, philosophical, psychological and social views of thinkers on education was reviewed and education was investigated from the point of views of Muslim and non-Muslim thinkers and the ideological, anthropological, epistemological and educational goals, ideas and principles of each thinker were introduced. By using these assumptions and argumentative approach, the principles of designing educational environments were obtained. To complete these principles and regarding the effects of cognitive tools on determining the type of physical environment, the cognitive tools that each thinker has required to achieve the goals of education were introduced. Then, various principles for designing educational spaces were provided. On the other hand, familiarity with present design patterns in the world seems necessary in order to utilize such experiences. Thus, with regard to some patterns like «Six principles for designing better educational environment», «thirty three principles of educational design for schools and community schools», «design patterns for 21st century schools», the twenty four principles of designing educational spaces for our country were proposed as the result.
    Keywords: Education, educational environments, design principles
  • Azam Rasooli*, Zahra Rahbarnia Page 67
    The hand-made carpet is affected by thought and conditions of the society so that manifestation of these affairs can be investigated in its pattern and design. By studying and analyzing carpet on the basis of characters and peculiarities of the producing society, its numerous capacities as an artistic work are recognized. Therefore, better understanding of various aspects of carpet is an important necessity.Kerman is one of the most important carpet-weaving regions of Iran in whose carpets climatic and social influences and changes can be observed.The most prominent peculiarity of Kerman’s society is adjustment temperament. One of the main reasons for the formation of such peculiarity is the geographical environment and political historical situations as well as the world view present in the hidden layer of Kerman. This characteristic has been established over many centuries.Based on what was said, the research question is what relationship does exist between the social adjustment mood in Kerman and the pattern and design of its carpet. Accordingly, by using analytical and comparative method and gathering data with documentary and library methods, the problem of this research is presented. In this regard, first, three groups of old and well-known patterns of Kerman carpet in urban style were selected as the statistical community and were studied based on this property. The three groups include Sabzikar, Mashahir (celebrities) and Darvishi (friar) patterns.By examining these groups, it was found that the formative elements of social adjustment character are identifiable in them.
    Keywords: hand, made carpet of Kerman, social characteristic, adjustment mood
  • Marzieh Sharbaf* Page 79
    The site of Qoli Darvish is located in the central plateau of Iran. It is considered as a significant region in this Plateau. By research through this region, it’s possible to answer some ambiguities,questions, and archaeological challenges of the second and third millennium in the margin of the central desert of Iran. Concerning the special geographical location of Qom city, its being located in the route of important highways of trade-cultural communications, and also its role in linking different cultural centers in Iran, all lead us to choose this site for more investigation.The features of Iron Age’s cultures at Qoli Darvish and also the presence or absence of Medes in this region will be discussed.The aim of this research is to analyze the reasons which show Qoli Darvish is not attributed to Median period. This issue is investigated via library method. In other words, this research has been done on base of gathering the resources, theories, & related data.In the end, in accordance with analyzing present findings, the considered questions will be answered.Finally, it is concluded that according to different evidence such as figurines, earthenwares and engraved bricks and also due to severe destruction of Qoli Darvish’s brick structure, we cannot attribute this site to the Median period definitely.
    Keywords: Iron Age, Median period, Qoli Darvish
  • Khatereh Moravej Torbati*, Arezoo Hoseini Page 91
    In the Iranian culture and art, Persian gardens are the expression of people’s identity and the way they interact with nature as well as a sign of harmony between human needs and nature. In the eyes of the Iranians, garden is a symbol of the promised paradise. The reason for this statement may have been the extreme heat and water shortage followed by difficulties in raising green plants and trees in Iran’s dry plateau. Despite these long climatic problems, the verdurous gardens, often accompanying the architectural structure, were built to provide welfare and comfort in life. Many of these gardens are located in the heart of the desert; for example, Tabas gardens are in this category. According to written sources, historical events and the location of Golshan Garden in the fabric of Tabas city, this garden is the most important garden of this city. This garden is located at the eastern end of the Golshan Street. Regarding the position of Golshan’s government garden, the historic and biological value of this garden in Tabas barren is noticeable. This research has been carried out using descriptive-analytical method. In this research, first, the city of Tabas and Golshan Garden are introduced and the physical and spatial features of this Garden are described as well. Then, via analytical look at these features, it tries to offer a good answer for the lack of pavilion in this garden. Finally, harmonization with the archetype of Persian Garden, suitable habitation and security in the government’s citadel and its accordance with local lifestyle are stated to justify the lack of pavilion’s architecture in the Golshan Garden.
    Keywords: Persian garden, Tabas, Golshan Garden, pavilion, Zandieh era
  • Akramossadat Razavi, Alireza Khajehgir* Page 101
    Lotus is one of the plants which has drawn attention to itself in many religions and creeds. From symbolic and mythical aspects, lotus conveys meanings like growth, birth and fertility. Studying lotus as a symbol in Achaemenian and Sassanian designs and its reflection in the arts of Islamic era is the aim of this article. Thus, to do this research, the place of this symbol in ancient Persia’s civilization and also its related myths in ancient Persia’s religions as well as its relation with Shah Abbasi flower have been analyzed.The primary questions of this study are as following: On what basis can lotus be considered as the symbol of creation and fertility in ancient Iran and its relation to water be justified? How did lotus enter into the context of Islamic art after the emergence of Islam?Considering that the method of research in this paper is descriptive-comparative and data collection is based on library method, we discuss the place of lotus in Persian myths in order to find an archetype and thus we can clarify the embedded meaning within this symbol and its relation with related symbols.The main result of this research is that lotus design, like other applied and visual arts, has a process of change and evolution through different ancient eras, especially in Islamic era, so that evolution of this flower design represents its transformation from a ritual art to an applied art.
    Keywords: symbol, lotus, ancient Persia, Islamic era, Shah Abbasi